EXPLO XL: onder de naam Xenia – of de deugd der gastvrijheid –wordt het werk van Leyla Aydoslu, Willem Boel, Dirk Braeckman, Helen A Flanagan, Mehdi-Georges Lahlou, Simon Lenski, Maarten Seghers, Grace Tjang (Grace Ellen Barkey), George van Dam, Emma van der Put, Har van der Put, Oscar van der Put en Guy Woueté samengebracht in een groepstentoonstelling die elf dagen lang vrij te bezichtigen is in MILL, Molenbeek.

Voor Billy’s Violence onderzocht Victor Afung Lauwers 10 tragedies van Shakespeare en herschreef hij ze tot gewelddadig liefdevolle, intieme dialogen waarin de vrouw centraal staat, ontdaan van elke historische referentie, van elke anekdotiek.

Molly Bloom brengt de innerlijke monoloog van de ontrouwe echtgenote van Leopold Bloom. Een nieuwe creatie van Viviane De Muynck en Jan Lauwers, naar het laatste hoofdstuk van James Joyce’s Ulysses.

In Lauwers' enscenering van L'incoronazione di Poppea voor de Weense Staatsopera ontmoet zijn melancholieke maar opgewekte, humoristische en sceptische stijl de grote menselijke vakman die Monteverdi is. Alle deelnemers ontmoeten elkaar op één niveau: "In onze versie van L'incoronazione di Poppea is elke zanger, musicus en danser een onafhankelijke kracht - en iedereen wil als één overleven".

Geobsedeerd door de nacht en geïnspireerd door zowel haar voorouders als het Javaanse schimmenspel Wayang, gaat de in Surabaya (Indonesië) geboren Grace Ellen Barkey in haar installatieve performance MALAM / NIGHT een dialoog aan met het obscure en zoekt naar de verbeeldig van haar herinnering.

Nieuws
11 oktober 2021
EXPLO XL!

13 artiesten gedurende 11 dagen met 4 premières, 3 performances en allemaal op 1 adres: MILL en curatoren Victor Afung Lauwers en Oscar van der Put presenteren Xenia or the virtue of hospitality, een XL-versie van de jaarlijkse EXPLO.

Na een lange periode van afstandelijkheid en voorzichtigheid, is het tijd om de deuren te openen en de gastvrijheid te laten heersen. Dat is exact wat Xenia wil doen. Naast het presenteren van het werk van een gevarieerde groep kunstenaars uit binnen- en buitenland, wil deze EXPLO vooral een plaats van ontmoeting zijn. Tussen kunstenaars, tussen vrienden, tussen oude bekenden en nieuwe gezichten. Tussen mensen. Welkom!

27 september 2021
Wereldpremière MALAM / NIGHT

Op 7 oktober 2021 presenteert Grace Tjang (Grace Ellen Barkey) MALAM / NIGHT, een nieuwe performatieve installatie op ‘The Sun Machine Is Coming Down’ in Berlijn. Geobsedeerd door de nacht, gekweld door slapeloosheid en geïnspireerd door Wayang - het Javaanse schimmenspel - en haar voorouders, gaat ze een dialoog aan met het duistere en nodigt het publiek uit om een meditatieve ervaring te delen.

The Sun Machine Is Coming Down’ is een multidisciplinair festival, georganiseerd door Berliner Festspiele. Van 7 tot 17 oktober wordt het Internationaal Congrescentrum (ICC) – een in onbruik geraakt architecturaal icoon – tot leven gewekt met performances, installaties, films en muziek.

21 september 2021
On the road again...

Een nieuw seizoen, een nieuwe (goedgevulde) kalender. Needcompany is dit najaar doorheen Europa te zien met maar liefst vier producties; Billy's Violence, Molly Bloom, MALAM / NIGHT, de terugkeer van Al het goede en de opera L'Incoronazione di Poppea.

Enkele highlights op de kalender zijn de wereldpremière van MALAM / NIGHT, de nieuwe performatieve installatie van Grace Tjang (Grace Ellen Barkey) in Berlijn, de Belgische première van Billy's Violence in Kaaitheater, Brussel en de indrukwekkende speelreeks van Molly Bloom in MC93 in Parijs.

En dan houden we nog enkele verrassingen achter de hand... Stay tuned!

4 maart 2021
Laureaten van MILL'S BEAUTY REALITY SALON

In oktober 2020 lanceerden we met MILLL'S BEAUTY REALITY SALON een oproep naar artiesten. Met een beurs van 10000 euro wilden we hen in staat stellen om tijdloos te creëren en hun artistieke praktijk te ontwikkelen op een niet-resultaatgebonden manier.

We ontvingen meer dan 200 aanmeldingen uit de hele wereld. Een keuze maken was dan ook niet makkelijk en we willen uitdrukkelijk alle artiest bedanken voor het rijkelijk delen van hun ideeën en motivaties.

Vandaag zijn we zeer verheugd de twee laureaten van de eerste editie van MILL'S BEAUTY REALITY SALON bekend te kunnen maken.

Speeldata

Oktober 2021
21 oktMolly BloomMC93 - Maison de la culture de Bobigny (Bobigny FR)
21 oktEXPLO: XeniaMILL (Needcompany) (Brussel BE) Première
22 oktAl het GoedeToneelhuis (Antwerpen BE)
22 oktEXPLO: XeniaMILL (Needcompany) (Brussel BE)
22 oktMolly BloomMC93 - Maison de la culture de Bobigny (Bobigny FR)
23 oktEXPLO: XeniaMILL (Needcompany) (Brussel BE)
23 oktAl het GoedeToneelhuis (Antwerpen BE)
23 oktMolly BloomMC93 - Maison de la culture de Bobigny (Bobigny FR)
24 oktEXPLO: XeniaMILL (Needcompany) (Brussel BE)
24 oktMolly BloomMC93 - Maison de la culture de Bobigny (Bobigny FR)
Speeldata

Oktober 2021
21 oktMolly Bloom
 Bobigny FR  MC93 - Maison de la culture de Bobigny
21 oktEXPLO: Xenia
 Brussel BE  MILL (Needcompany) Première
22 oktAl het Goede
 Antwerpen BE  Toneelhuis
22 oktEXPLO: Xenia
 Brussel BE  MILL (Needcompany)
22 oktMolly Bloom
 Bobigny FR  MC93 - Maison de la culture de Bobigny
23 oktEXPLO: Xenia
 Brussel BE  MILL (Needcompany)
23 oktAl het Goede
 Antwerpen BE  Toneelhuis
23 oktMolly Bloom
 Bobigny FR  MC93 - Maison de la culture de Bobigny
24 oktEXPLO: Xenia
 Brussel BE  MILL (Needcompany)
24 oktMolly Bloom
 Bobigny FR  MC93 - Maison de la culture de Bobigny
Needcompany
Ensemble weNEEDmoreCOMPANY Invisible Time Contact
 
producties
Jan Lauwers Grace Ellen Barkey Maarten Seghers performing arts beeldende kunst Film
 
speeldata
Kalender
 
Publicaties
Boeken Muziek Film
 
Nieuwsbrief
Aanmelden Archief
NEEDCOMPANY  |  info@needcompany.org  |  Privacy  |  Pro area
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.