Geobsedeerd door de nacht en geïnspireerd door zowel haar voorouders als het Javaanse schimmenspel Wayang, gaat de in Surabaya (Indonesië) geboren Grace Ellen Barkey in haar installatieve performance MALAM / NIGHT een dialoog aan met het obscure en zoekt naar de verbeeldig van haar herinnering.

Een krachtige monoloog gebaseerd op Ulysess van Joyce die in deze #MeToo tijden de vrouwenemancipatie kracht bijzet. Na eerst te zijn belichaamd door Viviane De Muynck, heeft de productie nu ook een Spaanse versie met de Chileense ster Gaby Hernández in de hoofdrol, een samenwerking met het Santiago A Mil International Festival.

Voor Billy’s Violence onderzocht Victor Afung Lauwers 10 tragedies van Shakespeare en herschreef hij ze tot gewelddadig liefdevolle, intieme dialogen waarin de vrouw centraal staat, ontdaan van elke historische referentie, van elke anekdotiek.

Molly Bloom brengt de innerlijke monoloog van de ontrouwe echtgenote van Leopold Bloom. Een nieuwe creatie van Viviane De Muynck en Jan Lauwers, naar het laatste hoofdstuk van James Joyce’s Ulysses.

Al het goede gaat over verlies en hoop. Een liefdesverhaal in een tijd waar Europa zijn waarden te grabbel gooit en een grote groep mensen zich laat verleiden tot haat en onbegrip.

Nieuws
7 januari 2022
MILL'S BEAUTY REALITY SALON 2022

Na een succesvolle eerste jaargang, is MILL’S BEAUTY REALITY SALON ook in 2022 terug. MBRS is een fellowship ontwikkeld door en binnen Needcompany. Het is ontstaan uit het verlangen om de multidisciplinaire artistieke zoektocht die Needcompany 30 jaar geleden startte verder te zetten. Met dit initiatief ter waarde van 10.000 euro willen we kunstenaars de kans bieden om tijdloos en niet resultaatgericht te denken en te creëren. Onze doelstelling is om nieuwe, duurzame verbindingen aan te gaan.

Voor MILL'S REALITY SALON nodigen we kunstenaars uit die nooit eerder samenwerkten met Needcompany. De oproep werd gelanceerd en staat open voor alle nationaliteiten en leeftijden met extra aandacht voor kunstenaars met een link met Brussel. Deadline = 15 februari!

23 december 2021
Billy's Violence muziek online

In juli 2021 ging Billy’s Violence, een radicale herwerking van de tragedies van Shakespeare door Victor Afung Lauwers in een regie van Jan Lauwers, in première op het Festival Grec in Barcelona. Maarten Seghers componeerde de originele muziek die de performance extra gelaagdheid, weerhaakjes en intensiteit geeft.

Vanaf vandaag is de muziek beschikbaar op alle grote streamingservices (Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer etc) en digitale winkels. Er werd in juli reeds een fysieke release op vinyl uitgebracht. De gelimiteerde, met zorg ontwikkelde release is verkrijgbaar via de bandcamp van Needcompany. Zij die de digitale release graag kopen, kunnen ook op onze Bandcamp terecht.

11 oktober 2021
EXPLO XL!

13 artiesten gedurende 11 dagen met 4 premières, 3 performances en allemaal op 1 adres: MILL en curatoren Victor Afung Lauwers en Oscar van der Put presenteren Xenia or the virtue of hospitality, een XL-versie van de jaarlijkse EXPLO.

Na een lange periode van afstandelijkheid en voorzichtigheid, is het tijd om de deuren te openen en de gastvrijheid te laten heersen. Dat is exact wat Xenia wil doen. Naast het presenteren van het werk van een gevarieerde groep kunstenaars uit binnen- en buitenland, wil deze EXPLO vooral een plaats van ontmoeting zijn. Tussen kunstenaars, tussen vrienden, tussen oude bekenden en nieuwe gezichten. Tussen mensen. Welkom!

27 september 2021
Wereldpremière MALAM / NIGHT

Op 7 oktober 2021 presenteert Grace Tjang (Grace Ellen Barkey) MALAM / NIGHT, een nieuwe performatieve installatie op ‘The Sun Machine Is Coming Down’ in Berlijn. Geobsedeerd door de nacht, gekweld door slapeloosheid en geïnspireerd door Wayang - het Javaanse schimmenspel - en haar voorouders, gaat ze een dialoog aan met het duistere en nodigt het publiek uit om een meditatieve ervaring te delen.

The Sun Machine Is Coming Down’ is een multidisciplinair festival, georganiseerd door Berliner Festspiele. Van 7 tot 17 oktober wordt het Internationaal Congrescentrum (ICC) – een in onbruik geraakt architecturaal icoon – tot leven gewekt met performances, installaties, films en muziek.

Speeldata

Februari 2022
01 febBilly's ViolenceThéâtre des Salins (Martigues FR) Première
10 febBilly's ViolenceCC Brugge (Brugge BE)
11 febBilly's ViolenceCC Brugge (Brugge BE)
Maart 2022
13 mrtBilly's ViolenceTeatro Calderón (Valladolid ES)
18 mrtBilly's ViolenceNTGent (Gent BE)
19 mrtBilly's ViolenceNTGent (Gent BE)
April 2022
05 aprMolly BloomLa Filature (Mulhouse FR)
06 aprMolly BloomLa Filature (Mulhouse FR)
07 aprMolly BloomLa Filature (Mulhouse FR)
15 aprAl het GoedeOsterfestival Tirol (Innsbruck AT)
Speeldata

Februari 2022
01 febBilly's Violence
 Martigues FR  Théâtre des Salins Première
10 febBilly's Violence
 Brugge BE  CC Brugge
11 febBilly's Violence
 Brugge BE  CC Brugge
Maart 2022
13 mrtBilly's Violence
 Valladolid ES  Teatro Calderón
18 mrtBilly's Violence
 Gent BE  NTGent
19 mrtBilly's Violence
 Gent BE  NTGent
April 2022
05 aprMolly Bloom
 Mulhouse FR  La Filature
06 aprMolly Bloom
 Mulhouse FR  La Filature
07 aprMolly Bloom
 Mulhouse FR  La Filature
15 aprAl het Goede
 Innsbruck AT  Osterfestival Tirol
Needcompany
Ensemble weNEEDmoreCOMPANY Invisible Time Contact Vacature
 
producties
Jan Lauwers Grace Ellen Barkey Maarten Seghers performing arts beeldende kunst Film
 
speeldata
Kalender
 
Publicaties
Boeken Muziek Film
 
Nieuwsbrief
Aanmelden Archief
NEEDCOMPANY  |  info@needcompany.org  |  Privacy  |  Pro area
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.